Goedkoopste supermarkt 2024 + Bespaartips boodschappen (2024)

Goedkoopste supermarkt 2024 + Bespaartips boodschappen (1)

Goedkoopste supermarkt

Het afgelopen jaar zijn boodschappen aanzienlijk duurder geworden, dat is je vast niet ontgaan. Zeker producten zoals eieren hebben grote sprongen in hun prijs gemaakt (meteen een tip: koop witte eieren). Hoewel de prijzen nu iets lijken te stabiliseren of sommige producten zelfs een beetje in prijs afnemen, blijft alles wel duurder dan een paar jaar geleden.

Als mensen die slim met geld om willen gaan, is het natuurlijk slim om te kijken hoe je dagelijkse kosten, zoals boodschappen, zo goedkoop mogelijk kunt maken.

Je kunt natuurlijk minder kopen en voor goedkopere producten kiezen. Maar ook de keuze van de supermarkt waar jij je boodschappen doet, kan een grote invloed hebben op hoeveel je jaarlijks aan je basisbehoeften, zoals eten en drinken, uitgeeft.

In dit artikel ga ik met jou kijken naar de supermarkten die wij in Nederland hebben, welke hier het goedkoopst zijn en of het slim is om van vaste supermarkt te wisselen. Ook geven we tips om te besparen op boodschappen en bij andere (online) winkels.

Daarnaast gaan we ook kijken of het interessant is om de grens over te gaan als je aan de grens woont en wat de consumentenbond te zeggen heeft over de goedkoopste supermarkten van Nederland.

Inhoudsopgave verberg

1.Goedkoopste supermarkt

2.Wat is de goedkoopste supermarkt?

2.1.Goedkoopste supermarkt per provincie

2.2.Goedkoopste supermarkt Nederland is product- en locatieafhankelijk

3.Welke supermarkt heeft het goedkoopste vlees?

4.Goedkoopste supermarkt Consumentenbond

5.Bespaartips boodschappen

5.1.Boodschappen doen over de grens

5.2.Goedkoopste supermarkt Duitsland

5.3.Goedkoopste supermarkt België

5.4.Moet je van supermarkt wisselen?

6.Goedkoopste supermarkt Nederland

7.Veelgestelde vragen

7.1.Wat is de goedkoopste supermarkt?

7.2.Hoe kan je automatisch korting krijgen in de supermarkten?

7.3.Is boodschappen laten bezorgen goedkoop?

Wat is de goedkoopste supermarkt?

Veel mensen gaan er automatisch van uit dat Aldi en Lidl de goedkoopste supermarkten zijn in Nederland, maar dat is niet in elke regio het geval. Deze discountsupermarkten hebben dan wel een reputatie opgebouwd met hun lage prijzen, eenvoudige interieur en no-nonsense aanpak.

Bij bijna alle supermarkten kan je eenvoudig korting krijgen met behulp van de Woolsocks app.

Enkele kortingen met deze korting app:
Goedkoopste supermarkt 2024 + Bespaartips boodschappen (2)

Hoewel ze inderdaad vaak goedkoper zijn dan veel traditionele supermarkten, tonen recente onderzoeken aan dat Dirk van den Broek momenteel in veel regio’s de goedkoopste supermarkt is. Dit komt doordat Dirk zich niet alleen richt op lage prijzen voor huismerkproducten, maar ook aanzienlijke kortingen biedt op A-merken, wat ze een concurrentievoordeel geeft​.

Echter kun je niet door het hele land Dirk locaties vinden. Laten we daarom nog wat dieper ingaan op de goedkoopste supermarkt van Nederland door per provincie te kijken wat de goedkoopste supermarkt is.

Goedkoopste supermarkt per provincie

Hieronder vind je een lijst met de twee goedkoopste supermarkten per provincie:

 1. Groningen: Dirk, Aldi
 2. Friesland: Aldi, Lidl
 3. Drenthe: Lidl, Jumbo
 4. Overijssel: Aldi, Dirk
 5. Flevoland: Dirk, Lidl
 6. Gelderland: Nettorama, Aldi
 7. Utrecht: Dirk, Vomar
 8. Noord-Holland: Dirk, Vomar
 9. Zuid-Holland: Dirk, Nettorama
 10. Zeeland: Lidl, Aldi
 11. Noord-Brabant: Nettorama, Dirk
 12. Limburg: Aldi, Lidl

Deze lijst is gebaseerd op recente prijsvergelijkingen en reflecteert de gemiddelde prijzen van dagelijkse boodschappen in deze regio’s. Door je boodschappen te doen bij deze supermarkten, kun je flink besparen op je wekelijkse uitgaven. Bedenk wel dat het per regio kan verschillen, maar ook dat het van andere factoren af kan hangen of jouw boodschappen bij een andere supermarkt goedkoper zijn…

Bekijk hier welke prijzen de Jumbo bij jou in de buurt hanteert.

Goedkoopste supermarkt Nederland is product- en locatieafhankelijk

Hoewel we nu in grote lijnen in kaart hebben gebracht welke supermarkt het goedkoopst is in Nederland en per provincie, is het belangrijk om te bedenken dat het natuurlijk ook afhangt van je keuze in producten. Zo is bij de een de pindakaas goedkoper dan bij de concurrent, terwijl die concurrent juist weer goedkopere snelfilterkoffie heeft. Om maar een voorbeeld te noemen.

Daarnaast zijn er bepaalde producten waarvan je het A-merk misschien wel echt lekkerder vindt dan een huismerk, waardoor je bij bepaalde supermarkten al niet al je boodschappen kunt halen. Wil je echt de goedkoopste vinden voor jouw boodschappenlijst? Dan is het dus even puzzelen en plannen!

Welke supermarkt heeft het goedkoopste vlees?

Ook vlees is de afgelopen tijd aanzienlijk duurder geworden. Dit kan wel een paar euro verschillen per supermarkt. In Nederland blijkt uit verschillende prijsvergelijkingen en onderzoeken dat discounters zoals Aldi en Lidl vaak de goedkoopste opties hebben voor vleesproducten. Deze supermarkten staan bekend om hun lage prijzen en concurreren sterk op het gebied van vlees.

Bij Aldi kun je bijvoorbeeld vaak relatief voordelig vlees vinden zoals kipfilet, gehakt en varkenshaas. Ook Lidl biedt regelmatig aantrekkelijke aanbiedingen en wekelijkse acties op diverse vleessoorten, waardoor je aanzienlijk kunt besparen.

Naast discounters zijn er ook andere supermarkten die competitieve prijzen aanbieden voor vlees. Dirk en Vomar komen in verschillende prijsvergelijkingen ook naar voren als voordelige opties voor vleesproducten.

Deze supermarkten hebben vaak een breed assortiment aan vlees tegen concurrerende prijzen, wat ze een goede keuze maakt voor consumenten die op hun boodschappen willen besparen zonder in te leveren op kwaliteit. Het loont dus om regelmatig de folders en aanbiedingen van deze supermarkten te checken om optimaal te profiteren van de beste deals.

Beter vlees dan uit de supermarkt

Pelle (dejongebelegger) haalt al tijden geen vlees meer in de supermarkt. In de supermarkt vind je sowieso veel ultrabewerkt vlees, wat funest is voor je gezondheid en allerlei complicaties opleverd. Je gezondheid is meer waard dat een goedkoop stukje vlees je in je portomonee bespaard.

De voorkeur gaat uit naar halalslagers voor vlees, varkensvlees is naar mijn mening vaak troep, net als plofkip uit de supermarkt. Ga eens naar een slager en proef het verschil. Het hoeft helemaal niet duur te zijn en je behaald zoveel winst qua gezondheid.

Geen slager in de buurt of liever laten thuisbezorgd? De beste prijs en kwaliteit is wat mij betreft bij de Valkslagerij te bestellen. Je hebt daar al heerlijke vleespakketten voor minder dan € 40,-. Mijn favoriet is het Doordeweeks Pakket Ambacht, als je recepten wilt, laat maar een reactie achter onder het artikel!

Goedkoopste supermarkt Consumentenbond

Volgens het meest recente onderzoek van de Consumentenbond is Dirk van den Broek opnieuw uitgeroepen tot de goedkoopste supermarkt van Nederland in 2024. Dirk staat bekend om zijn scherpe prijzen, die tot wel 18% lager liggen dan die van concurrenten. Deze lage prijzen worden mogelijk gemaakt door strategieën zoals bulkinkoop en een efficiënt logistiek systeem. Hierdoor kunnen ze niet alleen kosten minimaliseren, maar ook zorgen voor verse producten, van groenten en fruit tot biologische producten en A-merken​​.

Naast Dirk van den Broek zijn er andere supermarkten die ook opvallen vanwege hun lage prijzen. Hoogvliet en Vomar volgen Dirk op de voet met bijna even lage prijsniveaus. Hoogvliet heeft zelfs twee prijsniveaus, afhankelijk van het filiaal, maar beide niveaus blijven onder het gemiddelde. Andere betaalbare opties zijn Dekamarkt en Deen.

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich supermarkten zoals Coop, Poiesz en Spar, die bekendstaan om hun hogere prijzen​.

Goedkoopste supermarkt 2024 + Bespaartips boodschappen (3)

Bespaartips boodschappen

Naast de apps als Woolsocks waarmee we automatisch korting krijgen bij veel supermarkten (o.a. Jumbo, AH, Lidl, Coop, Plus, Super, maar ook bijvoorbeeld winkels als Wijnvoordeel (20%) Kruidvat, HEMA, Etos, Gall & Gall en Thuisbezorgd.nl) zijn er nog veel meer bespaartips wat betreft boodschappen!

Besparen is een stuk belangrijker dan vele denken. Een besparing van 25 euro in de week, levert maar liefst €18.800 op in 10 jaar! Dat komt door het 8e wereldwonder van Einstein: compound interest.

Download hier Woolsocks!

Boodschappen doen over de grens

We kennen allemaal nog de tijd dat mensen massaal de grens over trokken om benzine te tanken, maar ook om boodschappen te doen. Laten we daarom kijken naar wat er te besparen valt wanneer je dicht bij de grens woont.

Goedkoopste supermarkt Duitsland

Voor veel mensen die dicht bij de Duitse grens wonen, kan het aantrekkelijk zijn om af en toe boodschappen in Duitsland te doen vanwege potentieel lagere prijzen. Maar welke supermarkt is daar eigenlijk de voordeligste?

Uit verschillende vergelijkingen blijkt dat discountupermarkten zoals Aldi en Lidl ook in Duitsland vaak als de goedkoopste opties worden beschouwd. Deze ketens staan bekend om hun consistente lage prijzen en eenvoudige winkelervaring. Met name voor basisproducten zoals groenten, fruit en zuivelproducten bieden ze vaak zeer concurrerende prijzen.

Daarnaast zijn er in Duitsland ook supermarktketens zoals Kaufland en Real die bekendstaan om hun uitgebreide assortiment en scherpe prijzen. Vooral tijdens speciale aanbiedingperiodes kunnen deze supermarkten interessante deals hebben op een breed scala aan producten.

Voor Nederlandse consumenten die de grens oversteken om boodschappen te doen, is het slim om eerst online prijzen te vergelijken en vervolgens te beslissen welke supermarkt ze willen bezoeken. Het kan de moeite waard zijn om op deze manier te plannen, aangezien de verschillen in prijzen tussen Nederlandse en Duitse supermarkten soms aanzienlijk kunnen zijn. Maar sommige filialen passen zich ook aan dit gedrag aan, check het dus altijd even voordat je de extra kilometers maakt!

Goedkoopste supermarkt België

Ook voor mensen die in de buurt van België wonen, kan het lonend zijn om daar boodschappen te doen vanwege mogelijk lagere prijzen. België heeft diverse supermarkten die allemaal hun eigen aanbiedingen en prijsstrategieën hebben.

Net als in Nederland zijn discountsupermarkten zoals Aldi en Lidl ook in België vaak de go-to opties voor prijsbewuste consumenten. Deze ketens staan bekend om hun scherpe prijzen en eenvoudige winkelervaring en bieden vaak aantrekkelijke deals op basisproducten.

Daarnaast zijn er in België ook supermarktketens zoals Colruyt en Delhaize die bekendstaan om hun competitieve prijzen en uitgebreide assortiment. Deze supermarkten hebben regelmatig promoties en aanbiedingen, vooral voor producten zoals vlees, vis en verse producten.

Moet je van supermarkt wisselen?

Stel, je gaat op je boodschappen een paar euro sparen, maar daar moet je wel 10 kilometer voor rijden… Dan moet je wel denken aan de benzinekosten en de kosten van het rijden van je auto. Bovendien kost het dan wellicht meer tijd. In dat geval is het dan op de kassabon goedkoper, maar onder de streep ben je wel meer kwijt aan andere kosten. Niet slim dus!

Of je van supermarkt moet gaan wisselen hangt dus af van de mogelijkheden die je in de buurt hebt en hoe je naar die supermarkt kunt komen.

Goedkoopste supermarkt Nederland

Zoals je ziet zijn er een aantal supermarkten die gemiddeld toch een stukje goedkoper zijn dan andere supermarkten en kun je in sommige gevallen leuk besparen op je boodschappen. Maar dat betekent niet direct dat het de slimste keuze is om direct van supermarkt te wisselen.

Wil je echt voor de goedkoopste supermarkt gaan? Maak dan een boodschappenlijst met boodschappen die je eigenlijk altijd nodig hebt en koop deze lijst bij diverse supermarkten bij jou in de buurt. Bereken ook de benzine kosten mee als je met de auto gaat.

Zijn er A-merkproducten die niet bij een discountsupermarkt te koop zijn? Koop deze dan eens in de zoveel tijd in wat grotere hoeveelheden, als ze in de aanbieding zijn natuurlijk.

Zo kun je voor jouw situatie bekijken of het goedkoper is om ergens anders je boodschappen te gaan halen.

Meer sparen en besparen? Zie hier alle artikelen over dit onderwerp. Lees hier de uitgebreide Woolsocks review.

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste supermarkt?

Dit is afhankelijk van jouw regio. Vaak zijn de Dirk, Aldi Lidl en Jumbo het goedkoopste. Kijk of de Jumbo bij jou in de buurt een goedkoop tarief hanteert via de .pdf.

Hoe kan je automatisch korting krijgen in de supermarkten?

Via Woolsocks krijg je korting bij veel supermarkten (o.a. Jumbo, AH, Lidl, Plus, Super, Coop en Gorillas) en bij heel veel andere winkels zoals Wijnvoordeel (20%) Kruidvat, Etos, HEMA, Blokker, Gall & Gall, Thuisbezorgd en nog veel meer.

Is boodschappen laten bezorgen goedkoop?

Boodschappen laten bezorgen is relatief goedkoop in Nederland. Maar soms betaal je wel abonnements- of bezorgkosten, in andere gevallen kunnen de prijzen van producten iets duurder zijn wanneer je ze laat bezorgen. Wil je voor het eerst boodschappen laten bezorgen? Dan kan je via Woolsocks tot wel € 40,- cashback krijgen.

Beoordeel dit artikel

Goedkoopste supermarkt 2024 + Bespaartips boodschappen (2024)

FAQs

Welke supermarkt is het goedkoopst 2024? ›

De Lidl bleek voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt te zijn. Voor biologisch vlees en kaas bleek de boer de goedkoopste (en duidelijk de lekkerste).

Wat wordt duurder in 2024 boodschappen? ›

Vanaf 1 januari 2024 is de belasting (de zogenoemde verbruiksbelasting) op alcoholvrije dranken, zoals frisdrank en alcoholvrij bier, verhoogd. De verbruiksbelasting is voor alle dranken hetzelfde. Het maakt niet uit hoeveel suiker er in een drank zit.

Wat is op dit moment de goedkoopste supermarkt? ›

In de vergelijking van de Consumentenbond is Dirk de goedkoopste supermarkt. Prijzen zijn gemiddeld 8 procent lager dan gemiddeld. Ook bij Vomar, Hoogvliet en Dekamarkt zijn prijzen flink lager dan gemiddeld.

Is de Lidl goedkoper dan de Albert Heijn? ›

Discountsupermarkt niet altijd het goedkoopst

Lidl is 3 procent goedkoper dan gemiddeld en Aldi zit, samen met Albert Heijn, op 1 procent onder het gemiddelde. De prijzen bij Jumbo en Plus zijn gemiddeld.

Is Hoogvliet goedkoper dan Albert Heijn? ›

Hoogvliet: 7 procent goedkoper dan Aldi

Volgens Hoogvliet is de formule wat betreft dit assortiment niet alleen gemiddeld 8 procent goedkoper dan Albert Heijn en Jumbo, maar ook voordeliger dan de discounters. Zo staat in de folder dat Hoogvliet 5 procent goedkoper is dan Lidl en 7 procent goedkoper dan Aldi.

Wat gaat er omhoog in 2024? ›

Een hoger minimumloon, hogere uitkeringen en een hogere arbeidskorting voor middeninkomens. De huurtoeslag en het kindgebonden budget dat omhoog gaat, terwijl de zorgtoeslag daalt. De wijzigingen vanaf 2024 hebben effect op de huishoudportemonnee van miljoenen Nederlanders.

Is de Vomar duur? ›

Je kunt er op rekenen dat je bij Vomar de laagste prijs voor je producten betaalt. Is exact hetzelfde product in een andere supermarkt in de buurt goedkoper? Laat het ons weten en we passen de prijs aan. Zodoende ben je bij ons het goedkoopst uit.

Welke 6 zaken duurder in 2024? ›

Tabaksaccijns vanaf 1 april 2024
 • Sigaretten: Per pakje van 20 sigaretten stijgt de accijns van € 5,87 naar € 7,81. ...
 • Rooktabak, zoals shag: Per pakje rooktabak van 50 gram stijgt de accijns van € 10,83 naar € 17,35. ...
 • Sigaren en cigarillo's: Vanaf 1 april 2024 is de accijns 11% van de verkoopprijs.

Hoe kan ik rondkomen van 50 euro per week? ›

Met deze tips is het zelfs mogelijk om voor slechts 50 euro per week boodschappen te doen.
 1. Maak een weekplanning. ...
 2. Ga naar de markt. ...
 3. Grootverpakkingen. ...
 4. Minder met frisdrank. ...
 5. Check aanbiedingen. ...
 6. Gebruik de diepvries. ...
 7. Koop seizoensgroenten & fruit. ...
 8. Eet minder vlees.
Sep 4, 2018

Wat is de duurste supermarkt Nederland? ›

Welke supermarkt is de duurste? Dat is volgens ons de Albert Heijn. Die is bijna 8% duurder dan de Jumbo.

Is de Aldi echt goedkoper? ›

De Consumentenbond vergeleek ruim 100 producten van huismerken en concludeerde eveneens dat Dirk de goedkoopste supermarkt is. Zij zijn gemiddeld 11% goedkoper. De Lidl 3% en de Aldi 1%. De drie supermarkten die over het algemeen niet goedkoper, maar ook niet duurder zijn, zijn de Albert Heijn, Jumbo en Plus.

Wat is een goed Boodschappenbudget? ›

Op basis daarvan kun je per gezinssituatie een ruwe schatting maken voor een wekelijks boodschappenbudget: Alleenstaand persoon - Voor een individu is een budget van € 50,- tot € 70,- per week meestal voldoende. Stel zonder kinderen - Een budget van € 100,- tot € 120,- per week is vaak passend.

Hoeveel geld aan boodschappen is normaal? ›

Wat geven we gemiddeld maandelijks uit aan boodschappen
GezinssituatieKosten per maand
Stel van in de 30 met kinderen van 2 en 6 jaar€532
Stel rond de 40 jaar met een kind van 12 jaar€593
Alleenstaande moeder van 45 jaar met een zoon van 18 jaar€485
Echtpaar van 55 en 57 jaar zonder inwonende kinderen€474
2 more rows
May 3, 2024

Welke artikelen worden in 2024 duurder? ›

Bier, wijn en sigaretten worden duurder

Vanaf 1 januari 2024 geldt er een hogere belasting (de zogenoemde accijns) op alcohol en tabak.

Wat is goedkoper Jumbo of Picnic? ›

Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat de prijzen voor boodschappen tussen supermarkten aanzienlijk kunnen verschillen. In dat onderzoek staat dat Spar 20%, Picnic 5% en COOP 3% duurder zijn dan gemiddeld, terwijl Jumbo, Albert Heijn en Plus op het prijsgemiddelde zitten.

Wat is de duurste supermarkt op het moment? ›

Welke supermarkt is de duurste? Dat is volgens ons de Albert Heijn. Die is bijna 8% duurder dan de Jumbo.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 6181

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.